top of page
Search

KUINKA PALJON PROTEIINIA ON TARPEEKSI?


proteiini, kasvisruokavalio, toipuminen
Jos kehtaisin, laittaisin oman habakuvan todisteeksii siitä, että lihasta löytyy ruokavaliostani ja sairastamisestani huolimatta.

Multa kysytään usein, mistä saan tarpeeksi proteiinia, koska en syö lihaa tai maitotuotteita. Vielä toistaiseksi en myöskään syö palkokasveja tai pähkinöitä. Ennen kuin aloitin Medical Mediumin mukaisen ruokavalion, olin vuosikaudet ollut enemmän tai vähemmän vähähiilihydraattisella ruokavaliolla. Huolehdin aina, että saan runsaasti proteiinia päivässä. Olen luonnostani lihaksikas ja olen koko ikäni (ennen ME:tä) liikkunut aktiivisesti, joten proteiinin tärkeys tuntui itsestään selvältä. Entä auttoiko se krooniseen sairauteeni? Ei.
RUNSAASTI PROTEIINIA SISÄLTÄVÄ RUOKAVALIO EI SOPINUT MINULLE

Vähähiilihydraattinen, proteiinipitoinen ja suhteellisen puhdas ruokavalio oli arkeani monta vuotta. Siihen kuuluivat myös kasvikset. Punaista lihaa en ole syönyt lähes 30 vuoteen. Kuitenkin vointiini meni koko ajan huonommaksi. Elimistöni tuntui vain happamoituvan ja kuivuvan, vaikka tein mitä. Kävin jopa säännöllisesti IV-nesteytyksissä, koska natrium- ja kaliumarvoni olivat aina matalalla, lääkärin määräämistä lisäravinteista ja omista ruokavalioyrityksistä huolimatta. Hapan ja kuiva elimistö ei luonnollisesti voi hyvin eikä voi toipua. Ravinteet eivät imeydy jne.kasvisruokavalio, hedelmät
Syön nykyään todella paljon myös hedelmiä.

VÄHÄRASVAISEN KASVISRUOKAVALION VAIKUTUS

Nyt kun olen yli kaksi vuotta syönyt erittäin vähärasvaista kasvisruokaa ja paljion hedelmiä, proteiinista murehtimatta, elimistöni on paljon voimakkaampi. En ole terve, ja minulla on edelleen erilaisia oireita, mutta olen paljon vahvempi kuin aikaisemmin. Myös osa oireistani on kokonaan väistynyt, kuten lihasheikkous ja hullut sykevaihtelut. (En koskaan tutkituttanut POTSia.) Ja natrium- ja kaliumarvoni pysyvät hyvänä ihan ravinnolla.proteiinin lähteitä
En luonnollisestikaan sano, että proteiinia ei tarvita ollenkaan. Sitä on myös kasviksissa ja hedelmissä.

KUINKA PALJON PROTEIINIA TODELLA TARVITAAN?

Entä kuinka paljon ihminen tarvitsee proteiinia? Varmasti jonkin verran, mutta onko sen tärkeyttä ravintoaineena ehkä liioiteltu? Aina kun ruoassa on paljon proteiinia, on siinä myös paljon rasvaa. On tieteellinen fakta, että korkeat rasvamäärät eivät ole terveydelle hyväksi. Medical Mediumin mukaan rasva myös ehkäisee ravintoaineiden imeytymistä, maksan toimintaa ja elimistön puhdistumista, jolloin erilaiset patogeenit ja virukset viihtyvät elimistössä paremmin. On myös ihan tieteellinen tosiasia, että rasvan sijaan glukoosi on aivojen ja lihasten ensisijainen energialähde. MM:llä on myös asiasta oma, perusteellinen näkemyksenä. Kirjoissa on luonnollisesti asiasta paljon enemmän.
kasvisruoka ja liharuoka. proteiinia lautasella
Syön mielummin enemmän kasviksia lihan sijasta.

PROTEIININ SAANTI KASVISRUOKAVALIOLLA

Kuinka paljon sitten saan tällä hetkellä proteiinia päivässä? Varmasti paljon vähemmän kuin aikaisemmin. Yllätyksekseni kuitenkin laskin, että saan proteiinia lähes nykyisen virallisen suosituksen verran. Vihanneksissa ja hedelmissä kun on myös proteiinia, vaikka vähemmän. Syön erittäin vähärasvaisesti, joten kaikki energiani tulee vihanneksista ja hedelmistä. Siksi syömäni määrät ovat sen verran isoja, että proteiiniakin kertyy. Ja tuleepahan samalla nautittua runsaasti erittäin ravinnerikasta ruokaa. Yllättäen myös rauta-arvoni, ferriitiini, on noussut hyvin parin viimeisen vuoden aikana, ihan ilman rautalisiä. Lääkärini oli tästä ihmeissään.ME/CFS, toipuminen, ruokavalio, jäänsärkijä
Neurologisista sairauksista, kuten ME:stä, kestää Medical Mediumin mukaan toipuminen jopa vuosia. Katsotaan, miten mun käy, Suunta on hyvä.

NOUDATAN MEDICAL MEDIUMIA, JOS VOINTI EDELLEEN PARANEE

Tiedän kyllä, että proteiinin tärkeyden kyseenalaistaminen herättää monille ihmetystä. Se mietitytti aluksi itseänikin. Mutta koska näen ihmisten toipuvan ja voivan hyvin Medical Mediumin ruokavaliolla, ja on myös MM:n oppeja noudattavia ammattiurheilijoita kuten maailman tenniksen kärkinimi, Novac Djokovic, uskalsin lähteä sitä kokeilemaan. Mietin myös, että vaikka proteiinia saadaan ja syödään tänä päivänä korostetun paljon, krooniset sairaudet sen kuin lisääntyvät?


Kuten aina sanon, jokainen taaplaa tyylillään. Itse toimin nyt ainakin vielä näin, koska voin tällä tavalla paremmin. Kerron kyllä, jos tilanne muuttuu.

Pidetään itsestämme ja toisistamme huolta.

Rakkaudella Leena


p.s. En ole ravintoasioiden asiantuntija. Kerron vain omista kokemuksistani ja havainnoistani


.


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page