top of page
Search

KATJA TUKIAINEN – Delacroix & moi - Taidenäyttely




IHANIA TYTTÖJÄ, PINKKIÄ UNELMAA, YKSISARVINEN JA HEHKUVA VAGINA?


Kuvataitelija Katja Tukiainen on yksi lempiartisteistani. Olin jo pitkään odottanut, että hänellä olisi näyttely Helsingissä. No nyt oli, Gallerie Forsblomissa. Ilokseni taiteilija itse suostui tapaamaan minut blogiani varten.


MAAILMA ON KAUNIS


Päästessäni näyttelytilaan tunsin, että en ollut odottanut liikoja. Teosten vahva ja raikas energia tuntui heti inspiroivalta. Maalaus maalaukselta kuljin näyttelyn läpi ja lähes jokaisen kohdalla ajattelin juuri kyseisen työn olevan lempiteokseni.



Dante et Virgile aux enfers, 2019, Katja Tukiainen
Dante et Virgile aux enfers, 2019


Tukiainen sanoi haluavansa luoda kovaa arkimaailmaa vasten todellisuuden, jossa kaikki on aina hyvin ja kauniisti. Hän seuraa aktiivisesti maailman menoa, ja luomisprosessissa usein ehkä karukin todellisuus muokkautuu ­– meidän onneksemme – ihan toisenlaiseksi pinkiksi unelmamaailmaksi.






Hauska sulkakynäteos kuvaa Katja Tukiaisen ja Eugéne Delacroixin mielikuvituksellista kirjeenvaihtoa.

RANSKALAISESTA ROMANTIIKASTA TYTTÖILYYN


Näyttelyn teokset ovat saaneet alkuperänsä Tukiaisen ideasta luoda ranskalaisen romantiikan ajan maalarin, Eugène Delacroixin, maalauksia uudelleen omalla visiollaan. Alkuperäisiin maalauksiin verrattuna teoksissa on miesten sijaan naisia ja päävärinä pinkkiä. Ehkä kaunisteltua todellisuutta, ehkä ihanaa rinnakkaistodellisuutta, ehkä vain todellisuuden toinen ja modernimpi muoto. Sen voi kukin päättää itse.



La Gréce sur les ruines de Missolonghi, 2019


IHMINEN ON TYTTÖ JA TYTTÖ ON IHMINEN


Tukiainen kertoi, että kauniin maailman luomisen lisäksi hän haluaa muistuttaa, että tytöt ja naiset ovat oleellinen osa ihmisyyttä. Mikä tietenkin on niin totta kuin olla ja voi. Jostakin syystä historian saatossa miestä on enemmän pidetty esimerkkinä ihmisestä. Toisaalta, ehkä jollain tavalla se onkin: ”Miehistä ihminen oppii”, kuten kirjailija Eeva Kilpi sanoi. Jos vähän haluaa vinoilla.












La Liberté guidant le peuple, 2019

HYVÄÄ TEKEVÄ VALLANKUMOUS


Näyttelyn pääteos ”La Liberté guidant le peuple”, Vapaus johtaa kansaa, joka tunnetaan myös nimellä Vapaus barrikadeilla, on Eugène Delacroix’n kuuluisimpia maalauksia. Se valmistui 1830 ja kuvaa Ranskan heinäkuun vallankumouksen tapahtumia. Alkuperäisen maalauksen uhmakkaat miehet ovat Tukiaisen taiteessa muuttuneet rohkeiksi tytöiksi. Tukiainen kertoi, että alkuperäisen työn kuolleet miehet ovat hänen teoksessaan vain kuollutta näytteleviä tyttöjä. Tämä siksi, että taitelija haluaa luoda vain positiivisia, hyvää tekeviä töitä, joihin eivät ruumiit sovi.



Ovide chez les Scythes, 2019

PINKKI ON UUSI MUSTA


Tukiaisen näyttely on vaikuttava installaatio. Olin onnellisessa asemassa saadessani taitelijan itse kertomaan minulle näyttelystä ja töistään. Toisaalta, olin ihan fiiliksissä jo yksin näyttelyä läpi käydessäni. Samalla, kun näyttelyn luoma maailma on niin epätodellinen, on siinä rohkeaa rehellisyyttä: Kyllä, tytöt, naiset, feminiinisyys ja pinkki väri ovat vahvasti osa ihmisyyttä sekä kaikessa kauneudessaan ja leikillisyydessään aivan yhtä totta kuin kovempi, maskuliininen maailma. Tiedätte kyllä, kumpaa nykyinen maailmamme tällä hetkellä enemmän edustaa. Pinkki ei siis todellakaan ole yliedustettuna.



TYTÖT ROKKAA

Jeune Orpheline au Cimetoére, 2019

En kokenut Tukiaisen töitä mitenkään feministisiksi. Päinvastoin, töiden voimakkuus itsessään kertoo, että tällaisella tyttömaailmalla on merkitystä. Ihana hattarainen, pastillinen, kaunis maailma. Näyttelyn jälkeen oli olo kuin kevät olisi ykskaks tullut harmaan talven jälkeen, linnut lauloivat ja aurinko paistoi. Koronakin oli vain muistojen hauska lautapeli. Nytkin näyttelyä muistellessa tulee olo, että voisin tilata pari värikästä kesämekkoa.





Oli ihan pakko ottaa selfie upean taitelijan kanssa.



Harmikseni en voi patistaa sinua näyttelyyn, sillä se päättyi juuri, mutta seuraavaa odotellessa. Sillä aikaa voit tutustua Tukiaisen töihin muuten, esimerkiksi taiteilijan kotisivuilla.



Hattaraisin terveisin

Leena


p.s. Valitettavasti kuvani eivät tee oikeutta upeille teoksille.

Recent Posts

See All
bottom of page