top of page
Search

USKOMUSTEN VAIKUTUKSESTA ELÄMÄÄN


Olen miettinyt omia arvojani ja syvempiä intressejäni jo pidempään. Nyt sain sattumalta käsiini Jaana Hautalan teoksen "Rohkeiden aikuisten kirja – Vapaudu uskomusten kahleista”. Siksi olen miettinyt nyt uskomuksiani. Tämä kirjoitus ei kuitenkaan ole kirja-arvostelu tai referointi. Tämä on ennemminkin omaa pohdintaani siitä, mitä ajatuksia teos minussa herätti.



OLETKO TIEDOSTANUT USKOMUKSIASI?

”Rohkeiden aikuisten kirjan” pääajatus on, nimensä mukaisesti, rohkaista ihmisiä ajattelemaan uudella tavalla. Se vaatii kuitenkin sen, että tunnistaa ja haastaa ne ajatusmallit ja uskomukset, joihin on kasvanut. Mielestäni siihen perustuu lähes kaikki itsensä kehittäminen, sillä jokainen meistä on enemmän tai vähemmän kasvu- ja elinympäristönsä tuotos. Eli jotta voi kasvaa ihmisenä, on ensin riisuttava se kaikki opittu, joka estää meitä kehittymästä parhaaksi itseksemme.


Kirja siis auttaa, ihan tehtävienkin muodossa, löytämään piilossa olevia, lapsuudessa opittuja uskomuksia. En sanoisi, että vanhemmat tarkoituksenmukaisesti ohjaisivat meitä johonkin ”väärään ajatteluun”. Varmasti, tai ainakin useimmiten, vanhemmat tarkoittavat hyvää. Ja vanhempamme ovat itsekin omien vanhempiensa kasvatusten tuotoksia ja perineet uskomuksensa heiltä. Luonnollisesti on myös uskomuksia ja opittuja asioita, joista voi olla elämässä apua. Nämäkin on kuitenkin hyvä tunnistaa ja todeta itselle hyödylliseksi.

MITÄ OPITUT USKOMUKSET ITSESSÄ AIHEUTTAVAT?

Uskomukset siirtyvät sukupolvelta toiselle. Siksi ne eivät yleensä enää palvele omaa nykyistä elämää – eivätkä siis omaa elämäntarkoitusta. Tämä saattaa aiheuttaa ahdistusta ja sisäistä ristiriitaa: Vaikka kaikki on kuten (opitun mielen mukaan) pitää ollakin ja toimii juuri niin kuin pitää, miksi ei voi hyvin? Voi tuntea selittämätöntä pahaa oloa tai kokea, ettei löydä paikkaansa maailmassa. Siksi olisi katkaistava se sisäisten uskomusten ketju, joka ei enää palvele itseä. Tällöin se ei palvele myöskään ympäristöä, sillä jos voimme itse hyvin, voi myös maailma ympärillämme paremmin.


OLE TARKKANA MIELESI VIESTEISTÄ

Oma sisäinen puhe kumpuaa alitajunnasta. Sitä voi olla vaikea tunnistaa, jos asiaan ei erikseen kiinnitä huomiota, ei vaikka sen kuulisikin koko ajan. Olen itsekin huomannut, että sisäinen puhe voi olla todella vaativaa ja säälimätöntä. Jatkuva puhe muokkaa identiteettiä ja vaikuttaa itsetuntoon ja tunteisiin – usein herättäen epämääräistä pelkoa – ja sitä kautta ohjaa koko elämää.







USKOMUKSIA VOI MUUTTAA

Hautalan kirja on kieltämättä varsin tehokas muistuttaja siitä, että on tärkeää tunnistaa, millaisia uskomuksia itsellä on. Kuten jo alussa sanoin, tämä postaus on vain oma kevyttä pohdintaani asiasta. Jos haluat funtsia asiaa enemmän, on Hautalan kirjassa tehtäviä, jotka auttavat tunnistamaan omia uskomuksia ja ehkä kääntämään niitä itselle myönteisempään suuntaan.

Usko siis itseesi, älä uskomuksiasi. Ehkä helpommin sanottu kuin tehty, mutta itse ainakin yritän parhaani.

Rakkaudella Leena


Recent Posts

See All
bottom of page