top of page
Search

12 POSITIIVISTA KORONAN AIHEUTTAMAA ASIAA


Me and my dog. Selfie with a dog.
Onneksi koiran kanssa pääsee säännöllisesti tuulettumaan.

Voihan korona. Olen ollut kolme viikkoa eristyksissä tuon viheliäisen viruksen takia. Olen riskiryhmää, sillä borrelioosin vuoksi olen edelleen osittain toipilas. Ajoittaisia yksinäisyyden puuskia lukuun ottamatta kaikki on kuitenkin yllättävän okei. Ainakin siihen nähden, että olen yksin koirani kanssa (kissani on viihdyttämässä vanhempiani).


Takanani on rankka sairastamisjakso, jolloin jouduin olemaan paljon yksin kurjassa, voimattomassa olossa. Nyt voin sentään tehdä asioita ja nauttia olemisesta. Ja koska korona on täällä, enkä sille mitään voi, ajattelin listata sen aiheuttamia positiivisia asioita.

1. Joutuu pysähtymään. Maailman menon rauhoittuessa on helpompi selkeyttää ajatuksiaan. Samalla joutuu kohtaamaan itsensä, mikä voi joskus olla pelottavaakin. Tämä onkin hyvää aikaa päivittää arvojaan ja tutkailla, millä asioilla on oikeasti merkitystä.

2. Usko ihmisyyteen on vahvistunut. On ollut ihana huomata, miten auttavaisia ihmiset ovat. Olemmehan kaikki samassa veneessä. Okei, vessapaperin hamstraus oli poikkeus, joka vahvisti säännön. Siinä porukka tuntui miettivän vain oman istuntonsa viihtyvyyttä. Mutta pieni primitiivinen paniikkireaktio on ehkä vain inhimillistä?

3. Voi katsoa ne kaikki 100 leffaa, jotka on aina halunnut nähdä. Tai lukea kirjoja. Jostain syystä en itse ole juuri kumpaakaan sen enempää tehnyt. Vielä ehdin.

4. Ei tarvitse ajaa säärikarvoja, ei käyttää rintsikoita eikä meikata. Tältä siis tuntuu olla mies näissä asioissa? Vapauttavaa. Säästyneen ajan voi käyttää esimerkiksi päikkäreihin. Miehetkin voivat jättää parran ajamatta.

5. On aikaa aloittaa uusia harrastuksia tai kaivaa naftaliinista vanhoja. Sellaisia, joita voi kotioloissa tehdä. En ole vielä yhtäkään aloittanut, mutta periaatteessa voisin vaikka soitella sähköpianolla. Ainakin ajatus on kiva. Paitsi naapureiden mielestä. Laulanut olen taas enemmän.

6. Tulee hyviä kohtaamisia ja keskusteluja ihan puolituttujenkin kanssa. Vaikka olen eristyksissä, ulkoilutan koiran kolme kertaa päivässä ja törmään muihin koiranomistajiin. Jutustelu heidän kanssaan on mukavaa, varsinkin kun kotona ei ole kuin koira ja seinät, joille puhua. Taas ne, jotka eivät asu yksin, juttelevat varmasti mielellään välillä muidenkin kuin kotiväen kanssa.

7. Voi toipua rauhassa, kuka mistäkin. Joku kroonisesta stressistä ja sen aiheuttamista terveyshaitoista, joku sydänsuruista, joku masennuksesta… Itseäni tämä rauhallinen aika ainakin auttaa kuntoutumisessa. Jos ei sitten pää ehdi hajota yksinäisyyteen, mutta enpä usko.

chalk drawing, liitumaalaus, katumaalaus, streetart
Asuinalueeni lapset olivat taitelleet ihanan viestin.

8. Ehtii ottaa yhteyttä kaukaisiin ystäviin. Kun viettää aikaa yksin, alkaa muistella muilla mailla asuvaa häntä ja häntä, ketä ei ole nähnyt pitkään aikaan. Ja ei kun soittamaan videopuhelua. Siinä saa kätevästi kuulumisten lisäksi käsitystä myös eri maiden koronatilanteesta. ­Myös lähellä asuvia on tullut muisteltua, ei siinä.

9. Ympäristön kuormitus vähenee ja luonto kiittää. Kun ihmiset liikkuvat vähemmän, saastutetaan vähemmän. Varmasti myös kaupunkien hiljaisuus tekee luonnolle ja eläimistölle hyvää. Ja ihmisille!

10. Korona yhdistää ihmisiä, ainakin henkisesti. Perheelliset joutuvat kohtaamaan toisensa ”ihan kunnolla”, lasten kanssa on vietettävä aikaa, on keksittävä yhteistä tekemistä jne. Ehkä joitakin hampaankoloon jääneitä asioita saadaan selvitettyä. Yksin asuvat soittelevat ystävilleen pitkiä puheluja ja etsivät somesta toisia yksinäisiä sieluja. Ja noin yleisesti ymmärretään, että koronavaara koskee ihan kaikkia, ja yhdessä siitä myös selvitään. Sooloilu ei auta ketään, päin vastoin. Pidetäänhän yhteyksiä myös yksinäisiin ikäihmisiin!

11. Luovuus lisääntyy. Yritykset keksivät tapoja selviytyä, ja sitä kautta syntyy uusia toimintamalleja. Ihmiset taas keksivät erilaisia tapoja kokoontua, tehdä ja tuottaa jotain etänä yhdessä. Kaikki joutuvat miettimään ihan itse, mitä tehdä vapaa-ajalla, kun yhteiset ja ohjatut harrastusmahdollisuudet ovat kortilla. Hullut kotivideot lisääntyvät.

12. Etätyömahdollisuudet lisääntyvät. Pidemmällä tähtäimellä etätyöskentelyn lisääntyminen säästää luontoa. Samoin työntekijöillä säätyy aikaa ja stressi vähenee.


Siinäpä niitä. Ymmärrän kyllä koronatilanteen aiheuttamat haasteet, mutta tämä kirjoitus käsittelee positiivisia puolia. Olen myös optimistinen siinä mielessä, että tästä selvitään kyllä. Ajan kanssa.

Mitä koronan mukanaan tuomia positiivisia asioita sä olet huomannut?

Rakkaudella

Leena


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page