top of page
Search

UNET – IKKUNA TOISEEN MAAILMAAN


Unet voivat olla hauskoja, salaperäisiä, pelottaviakin. Monille unet ovat vain unia, joissa he ajattelevat pyörittelevänsä edellisen päivän asioita – ja niinhän se paljolti on. Kuten aikaisemmassa kirjoituksessani unitutkijan luennolta kerroin, nukkuessaan ihminen käsittelee tunteita ja järjestää tietoa. Minulle unet kuitenkin merkitsevät enemmän. Ne ovat kuin ikkuna toiseen maailmaan, kuin hallitsematon media jukeboxi, joka tarjoaa mitä milloinkin ja sotkee ohjelmia toisiinsa. Unia onkin todella kiinnostavaa nähdä ja muistaa. Tässä kolme syytä miksi:


1. Unista saa materiaalia luomiseen:


Unista, jos niitä muistaa, saa materiaalia niin runoihin kuin muutenkin tarinoihin. Ne ovat loistavaa viihdettä, kuin ilmaisia leffoja. Juonenkäänteet ja lavastukset ovat sellaisia, joita ei valveilla ollessa välttämättä ihan heti keksisi. Myös tunne unessa saattaa olla niin vahva, että se inspiroi luomaan, vaikka muuten olisi vähän mälsempi olo. Toki luominen, ainakin autenttisimmillaan, tapahtuu mielestäni joka tapauksessa vahvasti alitajunnan kautta. Unet tarjoavat myös herkullista symboliikkaa runoiluun ja lyriikoiden kirjoittamiseen.2. Unien symboliikka kertoo asioita itsestä:


Unessa alitajunta kertoo paljon asioita symbolien avulla. Ne voivat ilmaista itsestä jotain sellaista, jota ei valvetilassa ehkä halua ”nähdä”. Koska unessa intuitio on vahvimmillaan ja paljaimmillaan, omat todelliset tunteet, pelot ja asenteet saattavat ”vähän peitellysti” tulla ilmi. Painajaiset ovat voimakkuudessaan ja selkeydessään hyvä todiste tästä: nehän kertovat peloista, ehkä traumoista. Tai ihan vaan patoutuneista ja käsittelemättömistä tunteista.


Monet unien symboleista ovat yleispäteviä, eli eri ihmisillä samat symbolit viittaavat samoihin asioihin. Yksinkertaisena esimerkkinä: Usein ”talo” on sinä itse. Jos unessa on kotona kauhea, häiritsevä sotku, niin todennäköisesti koet elämässäsi olevan jotenkin kaoottinen vaihe menossa. Toisaalta voi olla myös omia, toistuvia symboleja, joiden merkityksen oppii. Usein unissani soi myös musiikki. Kappaleella voi olla jokin viesti fiiliksistä tai sen hetkisestä tilanteesta. Tosin sanoen, unia oppii kyllä ”lukemaan”, jos niitä hieman muistaa ja funtsii. Usein käy myös niin, että unen merkitys aukeaa vasta vähän myöhemmin.
3. Unilla on oma ”mysteerinen tietoisuus”:


Tiedän, nyt mennään alueelle, joka monista on pelkkää huuhaata. Mutta ennen kuin ajatuksissasi poltat minut roviolla, muistuttaisin, että vaikka et itse olisi kokenut mitään ns. tieteellisesti selittämätöntä asiaa, ei se tarkoita, etteikö joku muu voisi kokea.


Telepaattisista unista: Olen koko ikäni – välillä enemmän, välillä on pitkiäkin kausia ilman – nähnyt niin sanottuja telepaattisia unia. Kyllä, lähipiirini voi todistaa. Yleensä se menee niin, että jollakin tuntemallani henkilöllä on oikeastikin minulle asiaa, mutta saan sen unessani tietooni jo ennen kuin tapaan itse henkilön tai kuulen hänestä muuta kautta. Henkilön ei tarvitse olla edes samassa maassa, enkä välttämättä ole nähnyt häntä pitkään aikaan. Voisin kertoa tähän esimerkkejä, mutta se olisi jo liian henkilökohtaista. Näen näitä unia melkein aina ihmisistä, joiden kanssa on ollut jollakin tavalla vahva yhteys.


Vaistouniksi sanon unia, joissa saan ns. sanomattomia tai näkymättömiä asioita tietooni unen kautta. Eli olen tiedostamattomasti huomannut jonkun asian ja se näyttäytyy unessa. Kuudes aisti, vaisto, vahva intuitio… Miksi sitä haluaakaan kutsua. Kaikilla, tai ainakin monilla, on varmasti vastaavia kokemuksia. Usein asiaa ei vain ajatella tai unta muisteta.


Brunette and a puppy taking a nap.
Vaikka en olisi nähnyt Yodasta unta, on se unelmieni koira. Ja ihan loistava päikkärikavaeri.

Enneunia en voi sanoa näkeväni. Jos nyt ei lasketa unta koirastani. Ainakin tämä on hauska sattuma: Näin nimittäin viime keväänä unta, että minulla oli pieni, ruskea luppakorvainen koira, jonka Pupu-kissani oli opettanut kehräämään. Koska en tunnistanut rotua, ajattelin koiran olevan labradorinnoutajan pentu. En ole koskaan haaveillut "labbiksesta", vaan ennemminkin pienestä, pörröisestä rescue-koirasta. No, kesällä näin ilmoituksen vähän vähemmän pörröisestä rescue-koirasta ja se vain kolahti. Koira, joka sai nimen Yoda, tuli osaksi perhettä. Myöhemmin tajusin Yodan näyttävän aivan unen koiralta. Ilmoituksessahan ei edes näkynyt, millaiset korvat koiralla on, koska ne olivat luimussa. Kehräämään Yoda ei kyllä ole oppinut – ainakaan vielä.Siinä henkilökohtaista näkemystäni ja kokemusta unista. Onko muita unihulluja?


Uneksimisiin

Leena

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page