top of page
Search

HYVÄÄ FIILISTÄ LEMMIKEISTÄ

Lemmikit ovat ihania. Totean tähän heti, että en ole kissa-, koira-, hevos-, tai vaikka akvaariokalaihminen. Olen eläinihminen. Okei, hyttyset ja punkit eivät ole lempieläimiäni, mutta nyt keskitytään kissoihin ja koiriin. Mielestäni kaikille tekee hyvä olla kosketuksissa eläinten kanssa – mitä enemmän, sitä parempi.


Itselläni on kissa ja koira. Kissani Pupu, pörröinen ragdollmix, tuli minulle viisi vuotta sitten puolivahingossa. Se on ollut paras vahinko ikinä. Koirani Yoda taas, tuo luppakorvainen minikoira, on ollut minulla vasta kuukauden. Minulla kyti vuosia ajatus, että haluaisin tarjota pienelle rescue-koiralle kodin. Kesällä tähdet vihdoin osuivat sen suhteen oikeisiin asentoihin. Lapsena ja nuorena minulla on Iida-koiran lisäksi ollut ainakin undulaatteja, hamstereita, luppakorvakani, chinchilloja, gerbiilejä… Lisäksi ratsastin ja minulla oli hoitohevonen.


LEMMIKIT MENEVÄT SUORAAN SYDÄMEEN


Eläimet muistuttavat meitä vilpittömyydellään siitä, mikä tässä maailmassa on tärkeintä: rakkaus ja luottamus. Kissa tai koira, tai muukin lemmikki, on mitä parhain ”sydämen avaaja”. Koska lemmikki ei sanallisesti loukkaa tai muuten satuta, on se turvallinen kohde rakastaa. Ja jos kohtelet sitä hyvin, on sen rakkaus sinua kohtaan ehdotonta. Sydän siis pysyy auki ja ”hellyys päällä”, eli oksitosiinituotanto toimii. Siksi lemmikeillä on parantava vaikutus tunne-elämään ja luonnollisesti sitä kautta kaikkeen hyvinvointiin, etenkin vähentämään stressiä.


SANATONTA VIESTINTÄÄ JA EMPATIAA


Lemmikkien kanssa kommunikointi kehittää sanattoman viestinnän ymmärrystä. Niiden kanssa on vaistojen oltava herkillä. Sanonkin aina, että eläimet kyllä kertovat, mitä niillä on asiaa, on vain kuunneltava tarkasti. Jos niille puhuu paljon, oppivat ne ymmärtämään puhetta. Etenkin kissat, koirat ja hevoset. Lemmikeille pitää muistaa antaa myös tilaa oivaltaa itse asioita, varsinkin koulutusvaiheessa. Tunnetusti lemmikit opettavat meille myös empatiakykyä. Olisi upeaa, jos kaikilla lapsilla (ja aikuisilla) olisi mahdollisuus viettää eläinten kanssa aikaa, niin opettavaista, terapeuttista ja maadoittavaa se tässä digiajan hurjassa ärsyketulvassa on.


Musti ja Mirri kuvattavana. Koira ja kissa samaan aikaan sylissä.
Ei ole ihan helppoa ottaa yhteiskuvaa tällä kokoonpanolla. Kuva: Camilla Tegelsten. Kuvakäsittely: Jouna Stern.

HUUMORIA JA HYÖTYÄ


Kaikki, joilla on ollut läheinen suhde eläimiin, tietävät miten huumorintajuisia ja hauskoja ne ovat. Kaikista huumorintajuisimpia ovat mielestäni kissat. Tämä voi yllättää heidät, jotka eivät kissoja juuri tunne. Kissat todellakin ovat hassuttelun ja leikillään kiusaamisen mestareita. Ihmettelen, että ne eivät ole lajina kehittyneet niin, että nauraisivat ääneen.


Koirat taas ovat lähes aina häntä heiluen valmiita tekemään asioita yhdessä. On upeaa, että voimme käyttää koiria myös auttamaan ihmisiä (esim. terapia-, opas-, poliisi-, ja avustajakoirat…). Ja ne tekevät sen vielä niin mielellään! Sekä kissat että koirat ovat molemmat mahtavia siinä, että osaavat lukea ihmisen tunteita ja lohduttaa.
AIKA ON RAJALLISTA, NAUTITAAN HETKESTÄ


Lemmikistä luopuminen on raskasta. Ikävä voi olla ihan järkyttävä. Edelleen ajatellessani Iidaa, perheemme edesmennyttä koiraa, tunnen haikeutta, vaikka Iida poistui tästä maailmasta jo 15 vuotta sitten. Toisaalta lemmikin poismeno opettaa luopumista. Kaikella on aikansa. Ehkä kissat ja koirat osaavat nauttia hetkestä niin hyvin juuri siksi, että niillä ei ole vuosikymmeniä aikaa sitä erikseen opetella?Runo kuollelle lemmikille, koiralle.

Silitelkää otuksianne!


Rakkaudella

Leena


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page