top of page
Search

KOTIKONSTEJA PAREMPAAN UNEEN


Nukkuminen on mukavaa, etenkin unien näkeminen. Kaikki myös tietävät, miten tärkeää se on sekä mielen että ruumiin hyvinvoinnille. Olen itse ollut aina hyvä nukkuja, pystynyt myös ottamaan päikkäreitä melkein missä vaan. Tämä kuitenkin muuttui, kun sairastuin ME:seen 2015. Unihäiriöt ovat siis olleet jo useamman vuoden osa elämääni. Nukahdan kyllä edelleen ihan hyvin, mutta saatan herätä monta kertaa yössä ja olla jopa pari tuntia putkeen hereillä.


Nukkumiseni on onneksi parantunut viimeisen parin vuoden aikana, muun voinnin ohessa, Medical Mediumin protokollien myötä. Nyt nukun suht usein parikin pidempää pätkää yössä ja uni on syvempää. Se että elimistöni on puhtaampi, vaikuttaa asiaan. En kuitenkaan mene tässä sen syvemmälle unihäiriöiden lukuisiin juurisyihin, vaan kerron kotikonsteista, joilla parannan omaa untani. Mitään lääkkeitä en käytä. Joskus pahimpina aikoina jotain kokeilin, mutta niistä tuli nopeasti mulle sen verran vaikeita sivuvaikutuksia, että jätin ne suosiolla pois. Olen siis todella herkkä lääkkeille. Sen sijaan mulla on käytössä seuraavat asiat:


Painopeitto Lapsetkin nukkuvat paremmin kapaloituna. Miksi ei peiton ”halaus” siis rauhoittaisi aikuistenkin hermostoa.

Lämpöpatja

Etenkin kylmillä ilmoilla musta on ihanan rentouttavaa sukeltaa lämmitettyyn petiin nukahtamaan. Useimmiten kyllä sammutan sähköpatjan yöksi. Koen, että jos on vähänkin särkyjä, ”sähköinen lämpö” saattaa pahentaa niitä. Lämpöpullo taas ei.Silmämaski

Vanha kunnon silmämaski pimentää hyvin ja pitää silmät visusti kiinni, että muistan nukkua.


Korvatulpat

Auttavat paljon siinä, että en heräile pieniin ääniin, etenkin aamulla.
Päiväunet

Päikkärit sopivat mulle, ME-tilan takia. Eli ME:ssä hermosto menee liiasta rasituksesta helposti ylikierroksille ja silloin ei nukuta. Nukun siis paremmin, jos mulla on päikkäreiden ansioista hermosto levännyt päivällä. ME-tyypit ymmärtävät.


Meditaatiot ja hengitysharjoitukset

Usein meditoin kevyesti ennen nukkumista. Joskus kuitenkin vaan sanon itselleni mielessäni: ”Kaikki on hyvin, nyt nukun.”


Hyvä kirja

Lukeminen kannattaa aina, myös sängyssä. Paitsi liian jännien juttujen lukeminen ennen toivottua nukahtamista.


Oma tila ennen nukahtamista

Mun on hyvä olla hetki itsekseni ja omien ajatusteni kanssa ennen nukkumaan menoa.


Sweet Dreams smoothie bowl á la Leena

Syön yleensä iltaisin smoothie bowlin, johon laitan hermostoa rauhoittavia ja unta parantavia ruokia: banaania, mangoa, kirsikkaa ja taatelia. Lisäksi laitan mustaherukkaa, mandariinin mehun, vähän vaahterasiirappia, lorauksen kookosvettä ja spiruliinaa. Nami.


Magnesiumglukonaatti

Paras ja toimivin magnesiumin muoto mulla nukkumiseen. Ja lihasten nykimisiin, joita ei enää ole. Ravintolisissä kannattaa olla tarkka niiden puhtauden suhteen. Itse käytän Vimergyä.

Melatoniini

Testailen melatoniinia nyt ihan mikroannostelulla. Olen sille herkkä, kuten kaikille hormonaalisille aineille olen aina ollut, mutta jos ihan pienissä määrissä elimistö tottuisi. So far so good. Ja Vimergy-merkkistä käytän.


Sitruunamelissa

Rentouttaa mukavasti. Joko teenä tai uutteena. Vimergyn Lemon balm on tehokas ja puhdas uute, jota itse käytän.


Kevyt ja puhdas ruokavalio

Ruokavalio on iso kokonaisuus ja suurin syy siihen, miksi mun unen laatu on parantunut viime aikoina. Medical Mediumiun opit sopivat mulle ja mun elimistölle hyvin.


Kofeiiniton ja alkoholiton elämä

Ei kuitenkaan iloton! En siis käytä kofeiinia enkä alkoholia missään muodossa. Tämä titetenkin parantaa unen laatua.


Vettä ja banaani yöpöydällä

Eihän sitä ikinä tiedä, jos yöllä tulee jano. Ja usein mulla tuleekin. Vedessä on yleensä jotain yrttiä tai inkivääriä seassa. Joskus tulee myös nälkä, ainakin sellainen olo, ja koen, että banaanin syöminen rauhoittaa. Etenkin jos olen pidempään yöllä hereillä.Koira sängyssä

Ihana, sängyssä nukkuva koira tai kaksi auttaa uneen. Niin se vaan on.


Noin, siinä asioita, jotka olen itselläni havainnut auttavan nukkumisessa. Luonnollisesti säännöllisen unirytmin lisäksi. Onko sulla univaikeuksia? Mitä keinoja käytät nukkuaksesi paremmin?Pidetään itsestämme ja toisistamme huolta.


Rakkaudella Leena

Comments


bottom of page